A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.

Tudod milyen a bőrtípusod?

Tudod milyen a bőrtípusod?

Ismerd fel bőrtípusodat otthon - Egyszerű módszer a bőrápolás megkezdéséhez

A bőrtípus megismerése az első lépés a hatékony bőrápolás felé. Otthon is könnyen kiderítheted, hogy milyen bőrtípusod van, és ez segít abban, hogy a megfelelő bőrápolási termékeket válassz magadnak és a bőrödnek megfelelő arcápolási rutint alakíts ki. Ebben a bejegyzésben megosztunk néhány egyszerű és hatékony módszert, de előtte nézzük meg milyenek az egyes bőrtípusok:

  1. A zsíros bőr

Jellemző, hogy könnyen zsírosodik, fénylő, és gyakran hajlamos a pattanásokra és mitesszerekre. Ha azt tapasztalod, hogy a homlokodon, az orrodon és az álladon rendszeresen sok az olajos fény, illetve nap végére teljesen fénylik a bőröd, független attól mennyi púdert vittél fel reggel, akkor valószínűleg zsíros bőrtípusod van.

  1. A száraz bőr

Jellegzetesége, hogy feszülő érzést érzel bőrödön, valamint sokszor hámlik. Ha gyakran tapasztalod, hogy a bőröd kiszárad és irritált lesz, különösen hideg időjárás vagy szeles napok során, valószínűleg száraz bőrtípusod van. A száraz bőr hajlamosabb a kipirosodásra, és a bőr felülete időnként vörösnek tűnhet. A száraz bőr idővel hajlamosabb a finom vonalak és ráncok kialakulására, mivel a nedvesség hiánya hozzájárul a bőr öregedési folyamatához. Valamint érzékenyebb lehet az irritáló tényezőkkel szemben, például: a durva időjárással, a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben.

  1. A kombinált bőr

A kombinált bőrre jellemző, hogy a homlok, az orr és az áll területe zsíros, míg az arc többi része száraz vagy normális. Zsíros T-zóna: A homlok, az orr és az áll területek zsírosak, ezekre a területekre jellemző lehet a fénylés, a mitesszerek (fekete pontok) és az esetleges pattanások. Száraz vagy normál bőr tulajdonságai az arc többi részén: például az arc oldalai és az állkapocs, szárazabb lehet. Ezeken a területeken gyakran tapasztalhatsz feszülést vagy hámlást. A kombinált bőr hajlamos lehet az érzékenységre, különösen a T-zóna zsíros területein. Így ha különféle problémákkal küzdesz az arcodon, valószínűleg kombinált a bőröd.

  1. A normál bőr

A normál bőrtípusnál nincsenek túlzottan száraz vagy zsíros területek, és nincsenek gyakori bőrproblémák, mivel a bőr egészséges és kiegyensúlyozott. A normál bőr pórusai általában finomak és nem túl kibővültek, élénk és egységes bőrszínnel rendelkezik, valamint nem érzékeny a külső irritációkra, és jól tolerálja a különféle bőrápolási termékeket.

  1. Érzékeny, rosasceás bőr

Az érzékeny, rosaceás bőr hajlamos az irritációra, a kipirosodásra és a gyulladásokra. A rosacea egy krónikus bőrbetegség, amely gyakran az arc középső részén, például az orr, az orrlyukak, az arc, a homlok és az áll területén jelentkezik. Hajlamos a kipirosodásra, amely akár időszakosan, akár állandóan jelentkezhet. A kipirosodás általában fokozódhat az étel, az ital, a stressz vagy a környezeti tényezők hatására. Gyakran kíséri viszketés és égés érzése az érintett területeken. Az arc különböző területein vörös, gyulladt kiütések vagy pattanások jelenhetnek meg. Hajlamosabb az irritációra és az allergiás reakciókra, ezért fontos kerülni az erősen illatosított vagy irritáló bőrápolási termékeket. Érzékeny bőr esetében a pórusok kitágulnak és sokkal láthatóbbak lesznek.

Atópiás bőr: Az atópiás bőr egy olyan krónikus állapot, amelyben a bőrön a védőréteg károsodik. Ennek következtében a bőr elveszti a nedvességé tartalmát és kiszárad, érzékennyé válik az irritáló anyagokra. Az atópiás dermatitisz, más néven ekcéma, gyakori megnyilvánulása az atópiás bőrnek.

 

Hogyan ismerjük fel a bőrtípusunkat?

Most, hogy tisztábban látjuk a bőrtípusok jellemzőit, nézzük meg, hogyan lehet ezeket felismerni otthon:

  1. Tisztítsd meg az arcod: Az első lépés az arc alapos megtisztítása. Használj egy gyengéd arctisztítót.
  2. Ne használj semmilyen bőrápolási terméket legalább 24 óráig: Ne hidratálj, ne használj tonikot vagy bármilyen más bőrápolási terméket.
  3. Figyeld meg az arcod és olvasd el újra a bőrtípusokra leírt jellemvonásokat!

Ha az arcod nap végére fénylő és zsíros, akkor valószínűleg zsíros bőrtípusod van.

Ha a bőröd feszül és száraz, akkor száraz bőrtípus lehet.

Ha csak néhány területen (például az T-zónában) zsíros, de máshol száraz vagy normál, akkor kombinált bőrtípusról van szó.

Ha az arcod egységes, nem is fénylik és nem is száraz, akkor normál bőrtípusod van.

Ha irritált, kipirosodott, tág kapillárisú részeket fedezel fal, akkor érzékeny a bőröd.

Minden esetben figyeld meg az esetleges reakciókat: Ha a bőröd vörös lesz, viszket, vagy bármilyen irritációt tapasztalsz, fontos, hogy ezt is jegyezd fel. Ez segíthet abban, hogy később megválaszd a bőrápolási termékeket, amelyek megfelelnek bőröd érzékenységének.

Miután felismerted bőrtípusodat, könnyebben választhatsz megfelelő bőrápolási termékeket, és kialakíthatsz egy személyre szabott bőrápolási rutint. Ne feledd, hogy a bőrtípusod idővel változhathat, ezért fontos időről időre ellenőrizni és igazítani a bőrápolási rutinodat a változásoknak megfelelően. A megfelelő bőrápolás segít megőrizni bőröd egészségét és szépségét hosszú távon.

Amennyiben további segítségre lenne szükséged, látogass el hozzánk a Beauty Partner Kozmetikai szaküzletbe, ahol szépségszakértőink és kozmetikusaink segítenek megállapítani a bőrtípusod és segítenek kialakítani a típusnak megfelelő arcápolási rutint is.


Címünk: 1132 Budapest, Kádár utca 5.
Nyitva tartás: H-P.: 09:00-18:00

Az oldal tetejére