A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadod a cookie-k használatát.

Tini bőr ápolása otthon! 1.rész

Tini bőr ápolása otthon! 1.rész

Tinédzserkorban, ahogy beindulnak a hormonok, rögtön megjelennek a pattanások is. Néhány szerencsés kivétellel, mindenki átesik ezen az időszakon, de nem mindegy hogyan ápolja a tini a bőrét. Pédául sokszor beleesnek abba a hibába, hogy túl sokszor hámlasztanak, ami kiszárítja a bőrt és még intenzívebbé válik a faggyútermelődés. Másik véglet, hogy egyáltalán nem radíroz és még nem is hallott a peelingezés fogalmáról. Ebben szeretnénk most segíteni! Ideje megismerni az aknés, problémás tini bőr kezelését!

Miből áll az otthoni arcápolási rutin?

A tini bőr kezeléséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő arcápolási rutint vezessünk be, mely eltérő lehet reggel és este, de vannak olyan lépések, amiket mindkét napszakban kötelező beiktatni. Meg kell tanulni a helyes bőrápolást, mivel ezt iskolában nem tanítják, így nehéz helyzetben vannak a gimnazisták. Ezeket a lépéseket kell követni, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a zsíros, problémás, kombinált bőrökből:

1. Arclemosás: Válassz olyan arclemosó gélt, ami eltávolítja a szennyeződéseket, a faggyút és a felesleges zsírt. Ez az első és legfontosabb lépés, mivel csak a jól megtisztított bőr tudja felvenni azokat a hatóanyagokat, melyet a további lépések arcápolói tartalmaznak. Lehet, hogy nem látszik „koszosnak” a bőr, de biztosan van a bőrfelületen olyan szennyeződés és baktérium, ami a nap folyamán vagy éjszaka halmozódik fel.


2. Tonizálás: Sokan összetévesztik a tonikokat az arclemosóval, a tonik elsődleges célja, hogy visszaállítsa a bőr természetes pH-ját, amit esetlegesen megbontott az arctisztító vagy a víz. Vattakorong segítségével kell áttörölni a bőrt.


3. Radírozás: Más néven peelingezésnek is hívjuk. Ezt a lépést nem kell minden nap elvégezni, elegendő (a bőr állapotától függően) hetente 1-2 alkalommal. Azzal sem teszünk jót, ha túl sokszor radírozunk, mert félő, hogy kiszárad a bőr és még jobban beindítjuk a faggyútermelődést. Amennyiben egyáltalán nem radírozunk, a bőrünk elszarusodhat és a felső réteg és vastaggá válik. Erre ugyan kenhetünk bármilyen kozmetikumot, de az nem fog eljutni a bőrnek azon rétegeibe, ahol a hatását kellene kifejtenie.
Választhatunk enzimes peelingek és szemcsés (mechanikai) peelingek közül. Amennyiben durva tapintású és nagyon zsíros a bőr, akkor nagyszemcsés peelinget érdemes használni, hogy minél mélyebben megtisztítsuk a felüleletet az elhalt hámrétegtől. A mechanikai peelinget pedig masszírozni kell, hogy a szemcsék elvégezhessék a „radírozó” funkciójukat. Az enzimes peelingek esetében csak fel kell kennünk az arcbőrre és hagyjuk hatni a terméken feltüntetett ideig, majd öblítsük le langyos vízzel.


4. Szérum: A szérumok koncentráltabban tartalmazzák a hatóanyagokat, ezért önmagukban vagy krémhez keverve tudjuk erősíteni azok hatását. Általában géles, folyékony állagúak és elég pár csepp, hogy az egész arcot át tudjuk vele masszírozni, elkerülve a szemkörnyéket.

 

5. Krémezés: A krém az, ami a legjobban hidratálja a bőrt. Tévhit, hogy a zsíros, aknés bőrt nem kell hidratálni! Természetesen kell, csak jól megválasztott, bőrtípusnak megfelelő arckrémmel. A zsíros, problémás bőrre való krémek általában nem zsírosak, krém-géles vagy géles textúrával rendelkeznek. Többféle krém létezik: vannak nappali arckrémek, amelyeket reggel kell felvinni, ezek általában mattító hatásúak. Az éjszakai krémeket értelemszerűen lefekvés előtt kell alkalmazni, az éjszakai krémek (zsíros, aknés bőr esetén) általában normalizáló főhatással rendelkeznek. Mit jelent, hogy normalizáló? Normalizálja a faggyúmirigyek működését, ezzel megelőzve a komedók, később az aknék kialakulását. Vannak olyan arckrémek is, melyeket nappal és este is lehet alkalmazni, ezeket nevezzük nappali/éjszakai vagy 24 órás krémeknek. Ezeket napszaktól függetlenül, bármikor használhatjuk.

+1 Pakolás zsíros bőrre?  

- Igen! (Folytatás a cikk 2.részében)

Az oldal tetejére